Monday, March 21, 2011

Luruh Jantungku~~

Setelah sekian lama ak x mengupdate blog nih.....
akhirnya ada jugak kesempatan untuk mengemaskini blog kesayangan ku ini..
maaf eh..daku terlalu sibuk dengan urusan....
sampaikan masa untuk diri sendiri pn x sempat nk luangkan...

ok la..kali nih nk citer pasal topik hangat........hhuhu...
baru je ak nk merehatkan badan yg penat selepas seminngu meng'handle' user training kat Beranang...
tetibe ada dengor citer meletop....mengalahkan letupan radioaktif yg kat Jepun...
Siap kuar kat depan surat khabar tuh...dahsyat betul la.. (gaya mcm Nazmi Raja Lawak) =.=
tetibe TV, Radio, Surat Khabar wat liputan utama pasal Yayasan Selangor rugi...
mak aih..terkezut jantung den.....huwahuwahuwa......:((
dh ler ak nye supporter money..tetiber dikahabarkan rugi...mn x luruh jantung.....
haizzz......mkin lmbat la ak dpt duit tuk sem akan dtg....hukhukhukhuk..... :((

kalo nak tau citer lanjut....meh baca statement kat bwah...
yg telah ak ctrl-C dan ctrl-V dari Selangor Kini

SHAH ALAM 18 MAC : Kerajaan Selangor memecat Timbalan Pengurus Besar Yayasan Selangor Mohd Saifulruddin Sulaiman setelah badan itu mengalami kerugian hampir RM7.41juta ringgit sehingga November lalu akibat perbelanjaan yang tidak telus dan tidak munasabah.

Pengurusan tidak berhemah, antara lain, menyebabkan kos sambutan Ulang Tahun ke 40 yayasan itu mencecah hampir RM1 juta, dengan syarikat pengurus sambutan itu dibayar upahnya walaupun aktiviti belum dilaksanakan.

Perbelanjaan boros untuk sambutan itu ditegur oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah kerana ia membabitkan duit rakyat yang harus diguna untuk kebajikan awam.

Susulan teguran baginda, sambutan itu dibatalkan atas arahan kerajaan negeri. Pasukan audit Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dikerah untuk memeriksa akaun Yayasan Selangor.

Dalam mengumumkan hasil pemeriksaan audit itu hari ini, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata antara salah laku yang dikesan adalah pemberian elaun-elaun yang tidak patut di bayar kepada Ahli Mesyuarat.

“Terdapat 12 keputusan tertinggi dibuat sepanjang 2010 hanya melalui Pekeliling Resolusi, malah tidak dimaklumkan atau diluluskan oleh Pihak Berkuasa Negeri mengikut kehendak Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 12 1993 (bersabit) arahan meningkatkan kualiti perancangan dan kawalan ke atas pengurusan syarikat-syarikat kerajaan,” kata Khalid dalam satu kenyataan.

Hasil audit itu turut mengesan banyak perbelanjaan yang tidak mengikut prosedur dan tanpa perancangan sehingga Yayasan Selangor mengalami defisit sebanyak RM7.41 juta sehingga November 2010, kata Khalid.

” Antara tindakan yang menunjukkan tadbir urus korporat yang tidak baik ialah seramai 18 warga kerja berhenti kerja dan 50 lagi ditukar antara Mac hingga November 2010,” tambah beliau.

Dalam menjelaskan tindakan memecat Mohd Saifulruddin, Khalid berkata mesyuarat khas Lembaga Pengarah Yayasan Selangor pada 17 Februari lalu sebulat suara memutuskan untuk menamatkan kontrak beliau dalam tempoh 24 jam di atas peranannya dalam penganjuran sambutan ulang tahun ke-40 yayasan itu.

Walaupun Mohd Saifulruddin diarah untuk bercuti semasa siasatan dijalankan, “semakan audit mendapati, Timbalan Pengurusan Besar (Pengurusan) tidak menghormati arahan itu dan hadir pada mesyuarat,” kata Khalid lagi.

Menteri Besar menegaskan kerajaan Selangor sentiasa berpegang teguh kepada prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam mentadbir negeri dan tidak akan menyembunyikan salah saku pegawainya.

” Kita juga tidak akan teragak-agak mengambil tindakan yang difikirkan perlu demi menjaga amanah yang diberikan rakyat Selangor,” katanya lagi.

No comments: